Book et besøg
Glad familie står på grøn mark med skov i baggrunden og kigger op mod en blå himmel.

Hjem  /  Privat  /  Solvarme

Solvarme

Beregn din besparelse og få svar med det samme

Gå til beregner

Bliv varm af solens stråler

Vi samarbejder med nogle af verdens bedste leverandører af solfangere. Vi er derfor i stand til at tilbyde dig en løsning, som kombinerer varmepumper med udnyttelse af solens varme gennem solfangere. På den måde kan vi lave en totalløsning, der på bedst mulige vis udnytter solen som energiressource og sikrer dig en ekstrem miljørigtig og billig varmekilde.

Kombinationsløsninger gør det mulige at anvende flere forskellige energi- og varmekilder til opvarmning af dit hus.

Se leverandører

Solvarme – spar penge og skån miljøet

Har du et oliefyr, pillefyr eller lignende – og er du træt af at betale for dyr fyringsolie eller træpiller? Eller måske varmer du lige nu op med el? Så skal du overveje solvarme. Solvarme er en billig og miljørigtig måde at varme dit hus op på, så solvarme er til dig, der gerne vil spare penge og skåne miljøet.

Solvarme udnytter energien i solens energi til at give dig varmt vand og varme i huset. Solvarmefangerne placeres på dit tag, så du behøver ikke have en stor grund, hvor de skal stå på.

Klimadan hjælper dig gerne med at regne på, hvor stor en solfanger du har brug for for at få glæde af solvarme. En tommelfingerregel siger, at en person skal bruge 1-1,5 m² solfanger, hvis I kun vil opvarme brugsvandet i jeres hus. Hvis I er fire i familien – fx to voksne og to børn – skal I altså bruge cirka 4-6 m² solfangere for at få varmt vand i jeres hus. Hvis I også vil opvarme jeres hus, så skal I bruge mere – cirka 2-2,5 m² – altså 8-10 m² solfangere i alt.

Måske har du set huse, hvor solfangerne dækker hele taget – og oveni købet syner meget markante, fordi de ligger ovenpå taget. Men da der hele tiden udvikles på solvarmeanlæg, så fås de i dag mindre markante. Du kan få solfangere, der ligner ovenlysvinduer – og du kan få solfangere, som er integrereret i taget – på den måde syner solfangerne ikke så markante, som solfangere der ligger ovenpå taget. Hvis du alligevel skal skifte dit tag – eller er ved at bygge nyt hus, så kan du med fordel overveje solfangere, som er integreret i taget, til solvarme.

Solvarmeanlæg

Der findes to typer solvarmeanlæg:

  • Et solvarmeanlæg, som opvarmer dit brugsvand i huset.
  • Et solvarmeanlæg, som opvarmer dit brugsvand og giver varme i huset.

Solvarmeanlæg fungerer på denne måde:

  • En absorber med et dæklag af glas samler solens varme op. Absorberen indfanger næsten alle solens stråler – så du skal ikke bekymre dig om, om solfangerne reflekterer strålerne væk til eventuelle naboer, som man ellers nogle gange ser det med fx sortglaserede tegltage.
  • Solens varme opvarmer en væske, som via en cirkulationspumpe løber ned til en varmtvandsbeholder.
  • Her afgiver væsken sin varme og løber så igen tilbage til solfangerne på taget og samler varme op – og sådan cirkulerer væsken hele tiden rundt.
  • Nu er der varmt vand i varmtvandsbeholderen, som du kan bruge til brugsvand og opvarmning af huset.

Før du køber et solvarmeanlæg, skal du overveje:

  • Hvilket solvarmeanlæg, der passer til dig og dine behov – vil du kun opvarme brugsvandet, eller vil du også opvarme huset?
  • Hvad er rent praktisk muligt – kan dit tag holde til dine ønsker? Er din tagflade stor nok?
  • Vender dit tag mod syd? Det er der, du får mest ud af at placere dine solfangere.
  • Er der fredninger, lokalplaner eller servitutter eller andre ting, som du skal tage hensyn til? Kontakt din kommune og forhør dig.
  • Der er regler for, hvor højt dine solfangere må sidde på taget, afhængig af om de installeres på et helårshus eller et sommerhus. Der er også regler for, hvor tæt på skel de må sidde.

Klimadan hjælper dig hele vejen med dit solvarmeanlæg – lige fra hvilket anlæg der passer til dit behov til reglerne omkring solfangere. Kontakt os endelig, hvis du er i tvivl, så finder vi sammen en løsning, der passer dig og dit hus.

Solvarme varmtvandsbeholder

Hvis du overvejer solvarme i dit hus, skal du se på, om din varmtvandsbeholder er stor nok til solvarme. Mange vil være nødt til at skifte deres varmtvandsbeholder ud til en større, fordi en solvarme varmtvandsbeholder skal være større end en almindelig varmtvandsbeholder, som typisk er på 110-160 liter til en familie på fire personer. Din solvarme varmtvandsbeholder skal rumme dobbelt så meget – altså omkring 200-300 liter.

En solvarme varmtvandsbeholder kan opbevare solens energi i to-tre dage.

Godkendt dansk solvarme

Klimadan arbejder sammen med de bedste leverandører af solvarme over hele verden. Vi forhandler dog kun anlæg, som er godkendt til dansk solvarme. I Danmark er det desværre ikke muligt at benytte sig udelukkende af solvarme hele året rundt, fordi solen ikke skinner så meget her om vinteren. Derfor skal du supplere dansk solvarme med en anden varmekilde om vinteren.

Et dansk solvarmeanlæg koster typisk omkring 75.000 kroner, hvis du vælger et anlæg, som både opvarmer dit brugsvand og giver varme i dit hus. Hvis du vælger et solvarmeanlæg, som kun varmer dit brugsvand op, slipper du billigere – det kan fås fra omkring 25.000 kroner.

Hvad er solvarme?

Måske undrer du dig over, hvad er solvarme helt præcist? Solvarme er et anlæg, som producerer varme til dit brugsvand og/eller opvarmer dit hus. Anlægget består af en række solfangere eller solpaneler, som ligger på dit hustag og fanger solens stråler, omsætter energien til at varme dit vand og/eller dit hus op med.

Du kan vælge mellem et solvarmeanlæg, som opvarmer dit brugsvand, eller et anlæg, som også supplerer din rumvarme.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du er en familie på fx to voksne og to børn, så er solvarme ikke nok til at dække jeres forbrug af varme og varmt vand om vinteren, hvor solen ikke skinner så meget – der skal I supplere med anden varme. Men om sommeren vil solvarme formentlig sagtens kunne dække jeres varme- og brugsvandsbehov. Snak med en fagperson fra Klimadan, inden I køber solfangere – så er I sikker på, I får en brugbar løsning.

Hvordan virker solvarme?

Spekulerer du også over, hvordan solvarme virker? Et solvarme anlæg virker på denne måde: Solpanelerne – eller solfangerne, som de også kaldes – lægges på husets tag. Solfangerne består af nogle såkaldte absorbere, som indsamler solstrålernes varme, som igen leder den varme videre i en væske.

Via en cirkulationspumpe løber den nu varme væske hen i en varmtvandsbeholder, hvor væsken giver varmen videre, så vandet i varmtvandsbeholderen opvarmes – og nu er klar til at blive brugt som brugsvand og/eller varme dit hus op. Væsken cirkulerer hele tiden rundt i anlægget – så der hele tiden er varmt vand og/eller varme til dig og din familie.

Vidste du, at der 15. oktober 2020 trådte en ny tilskudsordning i kraft? Det betyder, at hvis du skifter dit gamle olie- eller gasfyr, din biokedel eller din elvarme ud med en grønnere varmeløsning, fx en varmepumpe eller et jordvarmeanlæg, kan du få cirka 30% af din investering dækket af tilskudsordningen.

Læs mere om tilskud

Beregn din besparelse og få svar med det samme

Gå til beregner

Kombinationsløsninger

Solfangere

Klimadan medarbejder på vej ind i bil.

Klimadan har landsdækkende service

Med vores landsdækkende serviceaftale får du tryghed på din varmepumpe samt serviceeftersyn og vagtordning udført af vores egne, veluddannede teknikere.