Book et besøg

Hjem  /  Danfoss i Silkeborg

Varmepumpe hos Danfoss i Silkeborg

Jørgen Jensen, fra Danfoss i Silkeborg.

Danfoss i Silkeborg – 303 ton Co2 sparet

Med seks varmepumper koblet på fabrikkens kølevandssystem har Danfoss Silkeborg sparet knap en halv mio. kroner – eller knap 100.000 kubikmeter naturgas – det første år.

Idéen havde længe ulmet i baghovedet på Jørgen Jensen, maskinmester og daglig leder af vedligehold hos Danfoss Silkeborg. Men han manglede det fornødne overblik over de teknologiske muligheder…

Lige indtil han blev kontaktet af Klimadan, der præsenterede ham for løsningen på idéen. Herefter var han ikke længe om at slå til.

– Det giver jo næsten sig selv, at den varme, som vi får i overskud fra kølevandet, burde kunne udnyttes. Og det kan den – i langt højere grad, end jeg faktisk havde forestillet mig, siger Jørgen Jensen.

Bedre end forventet

I tæt samarbejde med Klimadan fik maskinmesteren opbygget et system, hvor seks varmepumper er koblet på kølevandssystemet fra virksomhedens plastafdeling. Varmepumperne nedkøler vandet fra plastafdelingen med cirka ni grader, hvilket giver et ganske pænt supplement til virksomhedens opvarmning.

Anlægget har en gennemsnitlig COP (Coefficient Of Performance) på 3,35 og gav i år 2010 og 2011 virksomheden en samlet besparelse på 99.674 kubikmeter naturgas – svarende til 419.479 kroner, når afgiften til varmepumpernes strømforbrug er betalt.

– Hos Danfoss fokuserer vi en del på vores grønne profil og har et ønske om betydelige CO2-reduktioner. Med de seks varmepumper har vi sparet 303 tons CO2 alene det første år, siger Jørgen Jensen, der er godt tilfreds med anlægget.

– Det overgår faktisk vores forventninger. Vi havde dimensioneret anlægget med seks pumper, men vi kan faktisk nøjes med fem. Det giver en større effekt end beregnet, så jeg kan da kun anbefale andre virksomheder i en lignende situation at gøre det samme, siger han.

Teknisk opbakning

Også samarbejdet med Klimadan har for Jørgen Jensen og hans folk i afdelingen været en positiv oplevelse.

– Det har været et flot forløb. Når vi følte, at vi løb panden mod en mur rent teknisk og ikke kunne komme videre, var der straks teknisk opbakning fra Klimadan. De var gode til at finde løsninger på vores udfordringer og gode til at tage sig tid til at forklare tingene. Fantastisk dygtige mennesker at arbejde sammen med, siger Jørgen Jensen.

Anlægget hos Danfoss Silkeborg har en tilbagebetalingstid på omkring tre år – alt efter blandt andet nyttevirkningsgraden, vejrforhold og kølevandets temperatur, når det løber ind og ud af systemet.

Herefter er det rent overskud. Og samtidig giver det en god fornemmelse, fordi det reducerer CO2-udledningen for hele fabrikken med omkring 10 %, fortæller Jørgen Jensen.

Klimadan medarbejder på vej ind i bil.

Klimadan har landsdækkende service

Med vores landsdækkende serviceaftale får du tryghed på din varmepumpe samt serviceeftersyn og vagtordning udført af vores egne, veluddannede teknikere.