Book et besøg

Hjem  /  Naturvidenskabernes Hus

Jordvarmeløsning til Naturvidenskabernes Hus

Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro.

Bedre end forventet ved Naturviden­skabernes Hus

Alternative energiformer var et must, da Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro blev opført. Valget faldt på en jordvarmepumpe fra Klimadan – og den har ikke skuffet. Det har samarbejdet med rådgivning og engagement som nøgleord heller ikke

Den syner ikke af meget: En boks på størrelse med et køleskab, nogle rør, beholdere og så en række brønde i græsplænen udenfor. Ikke desto mindre gør jordvarmepumpen en stor forskel for Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro. Et viden- og kompetencehus som blandt andre Viborg Kommune, fonde og en række private aktører har skabt med det formål at udvikle naturfagsundervisningen for at højne interessen for teknik og naturvidenskab.

– Det var fra begyndelsen vores filosofi, at vi ville have vedvarende energi ind i huset og skabe os en klimaprofil. Det ligger godt i tråd med vores overordnede formål. Allerede tidligt faldt valget på en varmepumpe, da vi havde undersøgt de forskellige muligheder inden for alternativ energiforsyning, fortæller Søren C. Sørensen, der er udviklingskonsulent hos Viborg Kommune.

Imødekommenhed og interesse banede vejen

Som leverandør valgte Naturvidenskabernes Hus Klimadan.

– Vi fik tilbud fra flere, men hos Klimadan mødte vi imødekommenhed og en stor interesse for vores projekt. Vi fandt også en fornuftig pris, hvor vi kunne være med. Samtidig oplevede vi, at medarbejderne havde en vis evne til at forklare tingene på en måde, så man ikke behøver være ingeniør eller fysiker for at forstå det. Klimadan en umiddelbar forståelse for, hvad det er vi arbejder med – og stiller altid velvilligt op, når vi har behov for hjælp, fortæller Søren C. Sørensen.

Hos Klimadan er rådgivning og sparring en vigtig del af samarbejdet. Derfor vil virksomheden også gerne så tidligt som muligt ind i processen. Jo før de får mulighed for at sætte sig ind i kundens udfordringer og behov, desto nemmere – og ofte billigere – bliver det at finde den helt rigtige løsning.

Lodrette boringer

Hos Naturvidenskabernes Hus havde man inden arbejdet gik i gang været bekymret for, om hele byggegrunden skulle fyldes med slanger til at opsamle varmen fra jorden.

– Det var vi ikke umiddelbart interesserede i, fordi vi gerne vil kunne grave i jorden,  som da vi satte små vindmøller op, uden at det giver problemer, forklarer Søren C. Sørensen.

Klimadan forstod problematikken og foreslog i stedet at undersøge muligheden for lodrette boringer.

– Det var den perfekte løsning for os – og meget spændende. Så vi var glade, da vi fik afgjort, at det kunne lade sig gøre. Naturvidenskabernes Hus har således otte boringer; syv på 40 meter og en på 70-80 meter.

Leverer mere end forventet

Resultatet er et jordvarmepumpesystem, der opfylder cirka en femtedel af husets energiforbrug. Dermed er huset forsynet med gulvvarme og samtidig passiv køling til at nedkøle serverrummet. Den passive køling fungerer ved at pumpe den kolde væske fra boringerne op gennem kølefladen til serverrummet.

 Vores anlæg er dimensioneret til at kunne levere cirka en femtedel af husets forbrug. Men vi har faktisk det indtryk, at det bidrager med mere end det. Vi har nu fået seks nye målere på, så vi blandt andet kan overvåge systemet og følge med i driften. Men det lever i hvert fald – som minimum – op til de forventede målsætninger. Så vi er meget tilfredse – både med resultatet og med Klimadan som samarbejdspartner, siger Søren C. Sørensen.

Klimadan medarbejder på vej ind i bil.

Klimadan har landsdækkende service

Med vores landsdækkende serviceaftale får du tryghed på din varmepumpe samt serviceeftersyn og vagtordning udført af vores egne, veluddannede teknikere.