Book et besøg

Hjem  /  Skift oliefyret ud med jordvarme og spar penge

Oliefyr til jordvarme

Illustration der viser hvordan jordvarme virker.

Skift oliefyret ud med jordvarme, og spar penge

Ærger du dig også over, hvor mange penge, du bruger på at varme dit hus op med oliefyr? Vil du

hellere bruge dine penge på noget rart – fx en ferie med familien – end på dyre varmeregninger? Du kan spare helt op til 60 procent på din varmeregning, hvis du udskifter dit oliefyr med en varmepumpe og jordvarme fra Klimadan – og samtidig gavne miljøet.

Godt for klimaet

Hvis du skrotter dit oliefyr og installerer et jordvarmeanlæg, er du mere venlig overfor miljøet. Selvom et anlæg til jordvarme bruger el til at omdanne varmen fra jorden til energi, er det nemlig alligevel en mere klimavenlig løsning end et oliefyr. Et oliefyr belaster klimaet, blandt andet fordi det udleder meget CO2. Så hvis du gerne vil gøre en positiv forskel for miljøet, kan du med fordel skifte dit oliefyr ud med en varmepumpe og jordvarme.

Illustration af jordslanger gravet ned i have på parcelhusgrund.

Skær op til 60% af din varmeregning

Det koster fra cirka 100.000 kroner at installere et godt jordvarmeanlæg, som kan holde dig og familien varme i mange år frem. Hvilken type jordvarmeanlæg, der er det bedste for dig, kan en af vores konsulenter vejlede dig om. Det afhænger blandt andet af, hvilken type hus du bor i, og hvor stort det er.

Det er naturligvis en stor investering at købe et jordvarmeanlæg – til gengæld kan du se frem til en stor besparelse på varmeregningen i de næste mange år. Mange får en besparelse på helt op til 60 procent. Et jordvarmeanlæg har typisk betalt sig selv ind efter 5 – 8 år – herefter er det ren besparelse – altså penge, du kan bruge på alt muligt andet.

Samtidig skal du huske, at dit oliefyr nok ikke er så effektivt længere, hvis det er mere end 15 år gammelt, plus at det kan kræve mere vedligeholdelse – og det kan være ret så dyrt. Et jordvarmeanlæg holder op til 25 år eller mere og er næsten vedligeholdelsesfrit.

Videnscentret Bolius har lavet disse beregninger på, hvad det koster at have henholdsvis et nyt oliefyr, et gammelt oliefyr – og jordvarme eller luft til vand varmepumpe som varmekilde. Beregningerne viser, at jordvarme er den billigste varmeløsning, hvis man ser på varmeudgifterne per år, og at man sparer 17.775 kroner per år, hvis man udskifter et gammelt oliefyr med jordvarme. Hvis du vil have et bud på, om du også kan spare penge på at udskifte dit oliefyr, skal du kontakte en energikonsulent. Klimadan hjælper dig gerne med at regne på dine fordele ved en sådan udskiftning.

OPVARMNINGSFORMANSKAFFELSES-PRISENERGIPRIS BRUTTOÅRLIGT FORBRUGVARME- UDGIFT KR./ÅRAFSKRIVNING KR./ÅRDRIFT OG SERVICE / ÅRVARME-UDGIFT PÅ 10 ÅR
Luft til vand varmepumpe75.000- 110.000 kr.1,42 kr./kWh5.170 kWh7.341 kr.6.090-8.9321.700 kr.151.310- 179.730 kr.
Jordvarme110.000- 140.000 kr.1,42 kr./kWh4.525 kWh6.425 kr.7.250-9.2281.700 kr153.750- 173.530 kr.
Nyt oliefyr35.000- 50.000 kr.10 kr./l1.880 liter18.800 kr.2.307-3.2961.200 kr.223.070- 232.960 kr.
Gammelt oliefyr0 kr.10 kr./l2.420 liter24.200 kr.01.200 kr.254.000 kr.

Lars Lilholt, Silkeborg

For to år siden fik Lars Lilholt installeret et jordvarmeanlæg fra Klimadan, og det har han ikke fortrudt. Det fungerer perfekt, han sparer penge og passer samtidigt på miljøet. Se en video med Lars Lilholt her.

Sådan virker et jordvarmeanlæg

NEDGRAVNING AF JORDSLANGER

Når du vælger at skrotte dit oliefyr og i stedet få et jordvarmeanlæg, skal du have et forholdsvist stort areal, hvor jordslangerne til anlægget skal graves ned. Mange lægger slangerne under køkkenhaven eller under græsplænen. Hvis du bor på landet og har en mark ved siden af dit hus, er det også en oplagt mulighed at nedgrave slangerne her. Hvis du bor i et hus på 150 m2, skal du bruge et areal på omkring 600 m2, hvor du kan grave slangerne ned.Jordslangerne er lavet i kraftigt plast og kan holde i mange år. Slangerne skal ligge i cirka en meters dybde. Hvor mange meter, du skal have gravet ned afhænger af jordtypen ved dit hus og dit varmebehov – fx hvor stort dit hus er.

Inde i slangerne løber der væske, som varmes op, når solen skinner og opvarmer jorden omkring dem. Væsken løber ind i huset til varmepumpen.

EN VARMEPUMPE STYRER VARMEN I HUSET

Inde i huset genererer varmepumpen væsken fra slangerne i jorden om til varme i husets vandhaner og radiatorer via en kompressor. Varmepumpen er altså den ”teknologiske kerne” i jordvarmeanlægget. Varmepumpen er bygget ind i et kabinet på størrelse med en skabsfryser, og den styrer selv, hvor varmt vandet skal være – uanset om det er sommer eller vinter.Hvis du får brug for det, kan du også selv betjene varmepumpen fx via et display på fronten af kabinettet eller fra en computer, tablet eller telefon eller via et online modul.

VARMEN I HUSET

Når du omlægger til jordvarmeanlæg, er der er ingen forskel på, hvordan kredsløbet inde i huset fungerer. Det arbejder på samme måde, uanset om det fx er en varmepumpe, et oliefyr eller et gasfyr, der opvarmer huset. Tidligere sagde man, at jordvarme kun var egnet til nyere huse, men i dag fungerer teknologien så godt, at også ældre huse kan varmes op via et jordvarmeanlæg.

OGSÅ TIL ÆLDRE HUSE

Tidligere hed det sig, at jordvarme virkede bedst til nyere huse, og mange beboere i ældre ejendomme valgte derfor at holde fast ioliefyr, pillefyr eller lignende. Men i dag har teknologien udviklet sig, og du kan sagtens installere et jordvarme også i dit ældre hus. Det kræver dog, at dit hus er godt isoleret – eller at du efterisolerer inden eller samtidig med, du installerer dit jordvarmeanlæg. Hvis du har  gamle støbejernsradiatorer – i dit hus, skal de også skiftes til nogle nyere radiatorer.

Læs mere om jordvarme.